Behandelingen
Duik in onze blogs over mogelijke behandelopties.Bekijk alle categorieën

Anticonceptie na NovaSure: Essentieel én alles is toegestaan
“Is je gezinsplanning compleet?” Gynaecologen stellen deze vraag meestal aan het begin van het consult als patiënten informeren naar de NovaSure-methode. Omdat de procedure alleen geschikt is voor vrouwen die niet meer zwanger willen worden. Anticonceptie blijft echter essentieel, zelfs na de procedure. Wij leggen uit waarom.

NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever?
Als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies, dan zijn er meerdere behandelopties. Twee daarvan – het spiraaltje met hormoonafgifte (Mirena) en endometriumablatie (NovaSure) - zijn in een wetenschappelijke studie uitvoerig met elkaar vergeleken. Hamvraag: welke methode is effectiever?

Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?
Wanneer een vrouw te maken krijgt met hele heftige menstruaties, zal een huisarts in eerste instantie de oplossing zoeken in hormoonbehandelingen. Op zich niet vreemd, want de problemen ontstaan in veel gevallen onder invloed van (een disbalans in) hormonen. Maar wat als de pil of de Mirena spiraal niet werkt? Of als de bijwerkingen van een hormoonoplossing niet opwegen tegen de voordelen?

Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?
Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) is onomkeerbaar en bovendien een relatief zware buikoperatie. Geen oplossing waar een gynaecoloog voor zou kiezen, als het niet noodzakelijk zou zijn. Wanneer kom je nu precies in aanmerking voor een baarmoederverwijdering?

Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit?
Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar pas in de overgang mee te maken krijgen. Te dik baarmoederslijmvlies is een veelvoorkomende oorzaak van hevige menstruatieklachten. Maar wanneer is je baarmoederslijmvlies te dik, hoe komt dit en belangrijker: wat kun je eraan doen?

De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie
Voor de ene vrouw is de menstruatie een maandelijks terugkerend dingetje waarbij je enkel net even iets vaker naar het toilet moet dan normaal en je vijf tot zeven dagen lang na het werk schaamteloos op de bank mag neerploffen met een pak van je lievelingskoekjes. Voor de ander verloopt deze week echter iets minder soepel.

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen
Eén van de oplossingen bij zware menstruaties is hormoontherapie: een behandeling met een anticonceptiepil of een spiraaltje waarbij oestrogeen en/of progestine het baarmoederslijmvlies dunner maken en zo het bloedverlies tijdens de menstruatie verminderen.

Van huisarts naar gynaecoloog
Driekwart van alle vrouwen met menorragie maakt zich zorgen over hevig bloedverlies, maar naar schatting gaat maar zo’n tien tot vijftien procent van de vrouwen daadwerkelijk op zoek naar medische hulp. Sterker nog: sommige vrouwen doen er zo’n zeven jaar over om de stap te zetten en het probleem aan te pakken.

De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie
Voordat je de ingreep ondergaat, is het verstandig om jezelf goed in te lezen over de operatie zelf, de voor- en nadelen en de mogelijke bijwerkingen en klachten. Wist je bijvoorbeeld dat sterilisatie invloed kan hebben op jouw menstruatie?

De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik
Daar loop je dan met je goede gedrag, misselijk en chagrijnig op weg naar je werk. En alsof dat nog niet genoeg is, begint er bij aankomst op kantoor een lichte hoofdpijn op te spelen. En dat terwijl je vandaag de hele dag in vergadering zit!