Blog
Duik in onze blogs over (hevige) menstruaties, symptomen, aandoeningen en oplossingen.
Bekijk alle categorieën

Doorbreek de Cyclus
Goed nieuws! Vijf jaar nadat de campagne Bloedserieus van start ging, wordt de impact van hevig menstrueel bloedverlies (HMB) nu ook door andere campagnes onder de aandacht gebracht. Dat is belangrijk. Vrouwspecifieke gezondheidsproblemen zijn vaak medisch erkende aandoeningen die behandeling verdienen en waarvoor ook behandelopties zijn.

HMB is meer dan een vrouwenprobleem
Menstruatieproblemen zijn niet alleen vervelend voor degene die er last van heeft. Ze zijn nadelig voor de hele samenleving. Nieuwe cijfers over de economische en maatschappelijke impact maken dat pijnlijk duidelijk. Al zijn er nog veel blinde vlekken.

Bloedserieus: toptennisster Kiki Bertens op de bres voor vrouwengezondheid
Steeds meer topsporters doen een boekje open over de impact van de menstruatiecyclus op hun sportprestaties en breken zo een lans voor taboeonderwerpen als hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Zo ook voormalig proftennisster Kiki Bertens. Zij gaat namelijk samenwerken met medisch technologiebedrijf Hologic; initiatiefnemer van de Nederlandse voorlichtingscampagne Bloedserieus en de website hevigbloedverlies.nl.

Bloedverlies meten: met maandverband, tampon of menstruatiecup
De exacte hoeveelheid bloedverlies meten, is lastig. Wanneer is veel té veel? Op hevigbloedverlies.nl vind je een nieuwe menstruatiescorekaart waarmee je het bloedverlies ook met behulp van een menstruatiecup kunt monitoren.

Anticonceptie na NovaSure: Essentieel én alles is toegestaan
“Is je gezinsplanning compleet?” Gynaecologen stellen deze vraag meestal aan het begin van het consult als patiënten informeren naar de NovaSure-methode. Omdat de procedure alleen geschikt is voor vrouwen die niet meer zwanger willen worden. Anticonceptie blijft echter essentieel, zelfs na de procedure. Wij leggen uit waarom.

Van licht naar donker: Dit zegt menstruatiebloed over je gezondheid
Menstruatiebloedingen kunnen veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De bloeding kan variëren in intensiteit of van kleur. Dat laatste kan veel zeggen over onze gezondheid en levensstijl. Hier vindt je een kleine kleurenlegenda!

Plotseling agressief vóór de menstruatie: Wat is PMDD (premenstrueel dysforisch syndroom)?
“Het zijn de hormonen”, wordt vaak gekscherend gezegd als een vrouw op bepaalde dagen van de maand gemakkelijk geïrriteerd lijkt te zijn. Voor sommige vrouwen zijn de stemmingswisselingen echter bijzonder abrupt en extreem. Dan kan het wel eens PMDD zijn.

Bloedserieus op de Libelle Zomerweek 2022!
Ga je naar de Libelle Zomerweek? Kom dan ook naar de stand van Bloedserieus. Dat is dé plek om informatie in te winnen over hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Onze vrouwenzorgexperts staan voor je klaar om je te informeren over mogelijke oorzaken én over de behandelopties die er zijn.

Meld je aan voor de Bloedserieus webinar op 09-11
Je agenda rond je menstruatie plannen is niet normaal. Toch wachten vrouwen met een abnormaal heftige menstruatie te lang voordat zij medische hulp zoeken. Ben jij een van die vrouwen? Meld je dan vandaag nog aan voor de Bloedserieus-webinar op dinsdagavond 9 november. In ongeveer anderhalf uur tijd leer je alles wat je over deze medische aandoening zou moeten weten – comfortabel vanuit je eigen huis.

Welk menstruatieproduct is het best?
Elk uur naar de wc moeten voor een wisseltruc. Meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben. Het zal vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies bekend voorkomen. Hoe voorkom je huidirritaties en andere vaginale klachten als je bergen tampons en maandverband per cyclus verbruikt?

NovaSure of Mirena: welke behandeloptie is effectiever?
Als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies, dan zijn er meerdere behandelopties. Twee daarvan – het spiraaltje met hormoonafgifte (Mirena) en endometriumablatie (NovaSure) - zijn in een wetenschappelijke studie uitvoerig met elkaar vergeleken. Hamvraag: welke methode is effectiever?

Bloedserieus agendatip: webinar op 19 november
Eigenlijk zou je voor je abnormaal hevige menstruatie naar de huisarts moeten. Maar elke maand opnieuw denk je: volgende keer gaat het vast beter. Herkenbaar? Meld je dan vandaag nog aan voor het Cycle Care webinar over hevig menstrueel bloedverlies (HMB) op donderdagavond 19 november.

Campagne Bloedserieus: ook dit jaar in november
Doorlopen met een medische aandoening is zelden een goed idee. Toch is dat precies wat vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) doen. Jarenlang! De campagne Bloedserieus zet dit probleem op de agenda en moedigt vrouwen aan wél naar de huisarts te gaan. Ook in tijden van corona.

Is dit dé grootste misvatting over hevige menstruaties?
Heb je last van hevig menstrueel bloedverlies? Jammer dan. Pech gehad. Niets aan te doen. Dat denken nog steeds te veel vrouwen. Daarom lopen zij té lang door met ernstige klachten, blijkt uit onderzoek. Dát is pas jammer, want – spoiler alert – hier is wél iets aan te doen.

Heeft sterilisatie invloed op je menstruatie?
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. De rest van je lijf werkt nog als voorheen. Je wordt dus gewoon ongesteld. Sommige vrouwen vinden dat het bloedverlies na een sterilisatie veel heviger is. Klopt dat? En zo ja, hoe is dat te verklaren?

Bloedserieus op De Nationale Gezondheidsbeurs
Heb je vragen over menstruatie? Kom dan naar De Nationale Gezondheidsbeurs. Op het Vrouwenzorgplein vind je onder meer een stand van Bloedserieus; de landelijke voorlichtingscampagne over hevig menstrueel bloedverlies (HMB). De Bloedserieus stand bevindt zich in hal 1, standnummer 01B16-7.

10 Dingen die de hevigheid van je menstruatie kunnen beïnvloeden
Waarom heb je last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Dat is niet altijd te achterhalen. Sterker: in iets meer dan de helft van de gevallen kan helemaal geen duidelijke oorzaak worden aangetoond. Vaak heeft het te maken met een hormonale disbalans. Maar ook deze tien dingen kunnen invloed hebben.

Is NovaSure de beste behandeloptie voor jou?
De NovaSure-behandeling is een definitieve behandeloptie bij een te hevige menstruatie. Het beoogde resultaat: nauwelijks of helemaal geen bloedverlies meer. Voor wie nu meteen een afspraak bij de gynaecoloog wil inplannen: endometriumablatie is niet altijd de beste optie. Daarom: 5 vragen die je jezelf moet stellen als je een behandeling overweegt.

10 menstruatiemythes: waar of niet waar?
Vrouwen die veel met elkaar omgaan, gaan op den duur synchroon menstrueren. Intensief sporten tijdens je menstruatie is superplus ongezond. Van warm baden word je nog heviger ongesteld. Waar of niet waar? Tien hardnekkige menstruatiemythes ontrafeld.

Hevig menstrueel bloedverlies: dit zijn de cijfers
Hevig menstrueel bloedverlies is een medische aandoening die nogal wat impact heeft. Toch gaat maar 54% hiervoor naar de huisarts, blijkt uit onderzoek. Merkwaardig. Voor andere medische aandoeningen zoek je toch wél hulp? En dat is lang niet het enige verontrustende cijfer dat uit de enquête naar voren kwam…

Hevige menstruatie door stollingsziekte?
Hevig menstrueren kan allerlei oorzaken hebben. Maar heb je ook geregeld last van blauwe plekken, bloedend tandvlees en/of bloedneuzen, dan is het oppassen geblazen. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan namelijk ook het symptoom van een stollingsstoornis zijn.

Draag-Weer-Wit wordt Bloedserieus
Menorragie is een bloedserieus menstruatieprobleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. Toch hoor je er vrijwel niemand over. Sterker: het gros van de vrouwen gaat met klachten over hevig menstrueel bloedverlies niet eens naar een arts. Dat moet anders. Precies daarvoor is de nieuwe, landelijke campagne Bloedserieus bedoeld.

Voeding en menstruatie – Is er een verband?
Als je op het internet rondsnuffelt en de eettrends leest, zou je kunnen denken dat de juiste voeding bijna alles kan verhelpen – zelfs menstruatiekrampen. Maar kunnen vrouwen de cyclus daadwerkelijk beïnvloeden met een dieet en/of zelfs pijn tegengaan? Wij hebben geen bewijs gevonden dat de menstruatie rechtstreeks via het dieet beïnvloed kan worden, maar wel enkele tips die het leven een beetje gemakkelijker kunnen maken.

Tamponziekte (Toxisch shock syndroom): wat is het en is het gevaarlijk?
Waarschijnlijk heb je wel eens van de term ‘Toxisch Shock Syndroom’ gehoord. In sommige artikelen wordt er angstig gesproken over het verband tussen TTS en het gebruik van tampons. Is het daarom veiliger om over te schakelen naar maandverband of een menstruatiecup? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

Uitzending SBS6 Samen Sterk over hevig menstrueel bloedverlies
In samenwerking met Bertho Nieboer van het Radboudumc Nijmegen zijn er opnamen gemaakt voor het programma Samen Sterk over hevig menstrueel bloedverlies en oplossingen, zoals endometriumablatie met NovaSure. De uitzending zal te zien zijn op 16 juni a.s. om 16.30 uur en 17 juni a.s. om 12.30.

Bezoek onze Draag-Weer-Wit stand op de Libelle Zomerweek!
Dat hevig bloedverlies een veel voorkomende en zeer vervelende medische aandoening is, bleek wel uit de reacties van de honderden vrouwen die de Draag-Weer-Wit-stand bezochten tijdens de Libelle Zomerweek van afgelopen jaren. Het onderwerp sprak duidelijk tot de verbeelding. Daarom staat er dit jaar ook weer een stand van Draag Weer Wit.

Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?
Wanneer een vrouw te maken krijgt met hele heftige menstruaties, zal een huisarts in eerste instantie de oplossing zoeken in hormoonbehandelingen. Op zich niet vreemd, want de problemen ontstaan in veel gevallen onder invloed van (een disbalans in) hormonen. Maar wat als de pil of de Mirena spiraal niet werkt? Of als de bijwerkingen van een hormoonoplossing niet opwegen tegen de voordelen?

Oorzaak en oplossing achterblijvende placentaresten na een miskraam
Het komt helaas regelmatig voor dat er placentaresten in de baarmoeder achterblijven na een miskraam. Een vervelende nasleep, terwijl een miskraam op zichzelf al enorm ingrijpend is. Dikwijls lost je lichaam het geheel op natuurlijke wijze op, maar het komt helaas regelmatig voor dat er placentaresten achterblijven in de baarmoeder. In zo’n geval kan Myosure een relatief laagdrempelige oplossing bieden.

Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?
Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) is onomkeerbaar en bovendien een relatief zware buikoperatie. Geen oplossing waar een gynaecoloog voor zou kiezen, als het niet noodzakelijk zou zijn. Wanneer kom je nu precies in aanmerking voor een baarmoederverwijdering?

Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit?
Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar pas in de overgang mee te maken krijgen. Te dik baarmoederslijmvlies is een veelvoorkomende oorzaak van hevige menstruatieklachten. Maar wanneer is je baarmoederslijmvlies te dik, hoe komt dit en belangrijker: wat kun je eraan doen?

NovaSure behandeling: waar kun je terecht?
Last van hevige menstruatieklachten? De NovaSure behandeling is een innovatieve methode om die klachten te verminderen door middel van de verwijdering van baarmoederslijmvlies. Maar waar kun je nu terecht voor een dergelijke behandeling? En wordt NovaSure vergoed door de zorgverzekeraar?

Hevige menstruatie na zwangerschap
Wanneer de menstruatie na zwangerschap weer op gang komt, verschilt per vrouw. Gemiddeld genomen duurt dit 2 tot 6 maanden, maar 9 maanden tot een jaar is veel vrouwen ook niet vreemd. Best gek; jarenlang kun je de klok er bijna op gelijk zetten en ineens heb je geen idee hoe je cyclus verloopt.

Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald?
Hevig bloedverlies en veel pijn hoort wat ons betreft niet bij de menstruatie en tóch blijven veel vrouwen ermee rondlopen. Onnodig, want meestal kan de oorzaak vrij eenvoudig verholpen worden, zoals in veel gevallen bij poliepen of myomen(vleesbomen). Veel vrouwen vinden een operatie of curettage echter een drempel. Gelukkig zijn er anno 2017 ook andere mogelijkheden.

Bloedarmoede door hevig bloedverlies: kan dat?
Zo’n 1 op de 5 vrouwen heeft er last van: menorragie, oftewel: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Als de maandelijkse cyclus invloed heeft op jouw agenda, is het tijd om er iets aan te doen. Want hevig bloedverlies is niet normaal. Het kan je dagelijks leven ernstig verstoren en het kan zelfs bloedarmoede veroorzaken. Met alle ongemakken van dien. Hoe zit dat?

Wat is baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom)?
Baarmoederslijmvlieskanker is een relatief veel voorkomende vorm van kanker bij vrouwen van 60+. In Nederland wordt de diagnose zo’n 1400 keer per jaar gesteld, bijna altijd op latere leeftijd. De symptomen dienen zich vaak vroeg aan, maar zijn over het algemeen typisch gynaecologische problemen, zoals hevig bloedverlies en pijn in de onderbuik. Zeker iets om in de gaten te houden dus.

Welke typen poliepen zijn er?
Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van baarmoederslijmvlies. Oftewel: een pijnloos slijmvliesgezwel dat voorkomt in de baarmoeder of baarmoederhals. Ze staan als het ware op een steeltje. Qua grootte kunnen poliepen variëren van een speldenknop tot een golfbal en vaak ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Toch kunnen poliepen de oorzaak zijn van hevige menstruatieklachten.

MyoSure behandeling na een miskraam
Het behoeft natuurlijk geen toelichting dat een miskraam voor een vrouw een ingrijpende gebeurtenis is. Het ene moment ben je dolgelukkig in verwachting van een kindje, het andere moment voel je je letterlijk leeg van binnen. Dat een miskraam soms óók nog een flinke nasleep kent, helpt natuurlijk niet mee.

Welke typen myomen zijn er?
Een myoom (ook wel vleesboom genoemd) is een goedaardig gezwel dat zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt. Ze bestaan voornamelijk uit spier- en bindweefsel en voelen rubberachtig aan. Klinkt eng, maar in veel gevallen ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Sterker nog; de meeste myomen worden bij toeval ontdekt. Myomen kunnen enorm verschillen in grootte, maar het is vooral de plaats van het myoom dat van invloed is op de klachten en de eventuele behandeling. Hieronder daarom een korte uiteenzetting van de verschillende typen myomen.

Menorragie: wat is hevig bloedverlies tijdens je menstruatie? Wanneer is het écht teveel?
Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar in de overgang pas mee te maken krijgen. De vraag is: wanneer spreek je van hevige menstruatieklachten? Die definitie is lastig te geven, want eerlijk is eerlijk: een feestje is je menstruatie sowieso niet. Allesbepalend is echter weer een heel ander geval. Menstruatie mag geen belemmering vormen van je dagelijks leven. Doet het dat wel, dan zijn er – hoera! – gelukkig voldoende mogelijkheden voor behandeling!

Hevige menstruatieklachten behandelen zonder hormonen
Vaak wordt bij hevige menstruatieklachten al snel toevlucht gevonden in hormoontherapie, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, een Mirena spiraal of een prikpil. Niet echt een blijvende oplossing en vaak ook niet zonder bijwerkingen. Pas als deze behandelingen niet aanslaan, wordt gekeken naar behandelmethodes zónder hormonen. Wat zijn die methodes en belangrijker: wat zijn de voor- en nadelen?

Nazorg NovaSure-behandeling: hoe verloopt het herstel?
De NovaSure behandeling is een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies. De behandeling wordt vaak poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat je in de meeste gevallen nog dezelfde dag naar huis kunt. Maar hoe ziet de nazorg en het herstel er nu precies uit?

Endometriose: symptomen en oplossingen
Een helaas veelvoorkomende oorzaak van extreme menstruatiepijn is endometriose, een chronische ziekte die alleen bij vrouwen in de vruchtbare periode voorkomt. Endometriose is het gevolg van baarmoederslijmvlies lijkend weefsel (endometrium) búiten de baarmoederholte. De klachten lopen enorm uiteen en variëren van nauwelijks merkbaar tot ondraaglijke menstruatiepijnen. Wat houdt de ziekte precies in en belangrijker: is er iets aan te doen?

Winnares stappenteller Libelle zomerweek 2017
Op de Libelle zomerweek stond een hele mooie grote pot met tampons waar een leuke winactie aan gekoppeld was. In totaal zaten er 419 tampons in de pot. En uit alle ingevulde kaartjes was er één die daadwerkelijk ook 419 tampons had ingeschat!

Wat als NovaSure niet uitgevoerd kan worden?
Ongeveer 10 tot 30% van de vrouwen krijgt te maken met hevige menstruatieklachten. Medicatie kan soms voor verlichting zorgen, een definitieve oplossing is de hysterectomie, oftewel: verwijdering van de baarmoeder, maar tegenwoordig wordt echter steeds vaker gekozen voor een minder intensieve oplossing zoals MyoSure of NovaSure.

Hoe gaat een NovaSure behandeling er poliklinisch aan toe?
De NovaSure behandeling is een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies. De behandeling wordt veelal poliklinisch uitgevoerd, zodat je dezelfde dag nog naar huis kunt.

Waarom begint een huisarts niet zélf over NovaSure of MyoSure?
Regelmatig wordt de vraag gesteld, waarom huisartsen niet specifiek de NovaSure of MyoSurebehandeling aanraden in het geval van hevige menstruatieklachten. Het antwoord is simpel. In eerste instantie proberen de meeste huisartsen het probleem zelf op te lossen.

Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen
Menstrueren begint in de pubertijd en stopt bij de overgang. Niet de fijnste periode van de maand, maar wél een manier van je lichaam om te vertellen dat je ‘systeem’ naar behoren werkt. De cyclus wordt gestuurd door hormonen, waarvan oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn. Een evenwicht van beide hormonen zorgt ervoor dat je lichaam maandelijks baarmoederslijm opbouwt en weer afstoot (door te menstrueren).

Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken
Bloedproppen en stolsels tijdens de menstruatie: de meerderheid van de vrouwen heeft het wel eens meegemaakt. De eerste keer dat dit gebeurt, kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Het baarmoederslijmvlies verwijderen, wat zijn de opties en hoe werkt het?
Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies (endometriumablatie) is voor sommige vrouwen een geschikte methode om hevige menstruaties te verminderen of zelfs volledig te stoppen. Maar wat zijn precies de opties en hoe gaat dat in zijn werk?

Stap met hevig bloedverlies en menstruatieklachten naar de huisarts
Dat een hevige menstruatie niet normaal is, is lang niet bij alle vrouwen bekend. Veel vrouwen denken dat menstruatieklachten als klonterig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en een hevige menstruatiepijn er gewoon bij horen en weten niet wanneer veel bloedverlies ook echt te veel is.

Wanneer word ik weer ongesteld na de bevalling?
Na de bevalling is het weer tijd voor je lichaam om terug te keren naar de oude situatie. Na negen maanden te hebben rondgelopen met een bolle buik, grotere borsten en een intense behoefte aan (of juist een afkeer tegen) bepaalde etenswaar, komt alles weer in het normale vaarwater terecht. Dat betekent ook dat je menstruatie weer terugkomt. Hoe en wanneer je na de bevalling weer ongesteld wordt, is niet voor iedereen hetzelfde.

De voor- en nadelen van NovaSure op een rijtje
Er zijn verschillende oplossingen die jouw menstruatieklachten kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. De NovaSure-behandeling is één van die oplossingen. Om een compleet beeld te krijgen van de behandeling, is het fijn om een volledig overzicht te hebben van de voor- en nadelen. Zo kun je deze goed tegen elkaar afwegen voordat je besluit de behandeling te ondergaan.

Ik ben niet meer ongesteld
Als je niet meer ongesteld wordt, kan dat een hoop vervelende PMS-klachten en menstruatiepijn schelen, maar kan er ook iets mis zijn in je lichaam. Waarom word je niet meer ongesteld? Lees hier meer!

De oplossing voor veel bloedverlies bij je menstruatie
Voor de ene vrouw is de menstruatie een maandelijks terugkerend dingetje waarbij je enkel net even iets vaker naar het toilet moet dan normaal en je vijf tot zeven dagen lang na het werk schaamteloos op de bank mag neerploffen met een pak van je lievelingskoekjes. Voor de ander verloopt deze week echter iets minder soepel.

Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?
De overgang staat bekend als een periode van kommer en kwel. Veel vrouwen kunnen dit beamen en krijgen vanaf hun 35ste (ja, zo vroeg kan de overgang al aantreden) last van allerlei kwaaltjes, zoals humeurigheid en nachtelijk zweten. Voor veel vrouwen is dit één van de eerste verschijnselen die erop duidt dat de menopauze in zicht is. Maar van welke (menstruatie)klachten kun je precies last krijgen tijdens de overgang?

Lang ongesteld zijn, wat te doen?
De ene vrouw weet niet beter dan dat haar menstruatie lang duurt of hevig is, de ander krijgt er ineens mee te maken na het stoppen met de pil of tijdens de overgang. Waarom of wanneer het gebeurt; te lang ongesteld zijn is lang niet zo feestelijk als het synoniem voor dat ene weekje in de maand doet vermoeden!

Oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen
Eén van de oplossingen bij zware menstruaties is hormoontherapie: een behandeling met een anticonceptiepil of een spiraaltje waarbij oestrogeen en/of progestine het baarmoederslijmvlies dunner maken en zo het bloedverlies tijdens de menstruatie verminderen.

8 feiten over ongesteld zijn
Van ongesteld zijn word je humeurig, door het bloedverlies raak je veel ijzer kwijt en als je menstruatie even uitblijft wil dat niet direct zeggen dat je zwanger bent. Van sommige feiten zijn we inmiddels goed op de hoogte, maar wist je dit al over jouw maandelijkse feestje?

Last van klonten en stolsels bij de menstruatie?
De eerste keer dat je klonten of stolsels bij de menstruatie ontdekt, is dat misschien even schrikken. Maar zolang de bloedstolsels in beperkte mate aanwezig zijn, kunnen deze klonters geen kwaad. Leiden de bloedproppen wel tot ongemakken, gênante situaties of pijnlijke klachten, dan is het tijd om daar iets aan te doen.

Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?
Vanaf ongeveer het 45ste levensjaar kunnen vrouwen de eerste sporen van de overgang opmerken, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en een onregelmatige menstruatie. Maar waarom worden wij vrouwen geteisterd met deze nare verschijnselen?

Hoe bereid ik me voor op de NovaSure-behandeling?
Het is fijn dat de NovaSure-behandeling in maximaal twee minuten wordt uitgevoerd en dus niet lang duurt, maar dat neemt niet weg dat het altijd spannend blijft om naar het ziekenhuis te gaan voor een ingreep. Of dat nu poliklinisch gebeurt of niet. Gelukkig kun je een hoop spanning vermijden door je vooraf goed in te lezen.

Hoe gaat de NovaSure-behandeling in zijn werk?
Er zijn verschillende behandelingen die zware menstruaties (ook wel menorragie genoemd) kunnen verhelpen. NovaSure is daar één van. Een eenmalige behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies met behulp van elektrische energie wordt verwijderd.

Zonder menstruatieklachten het nieuwe jaar in
Ondanks het feit dat oud en nieuw een perfect moment lijkt om ongesteld te zijn (nu kan je immers met een geldige reden vijf oliebollen achter elkaar naar binnen werken), ligt dit bij één op de vijf vrouwen iets genuanceerder. Verdiep je daarom – naast gezonder te eten en meer tijd voor jezelf te nemen – in de mogelijke oplossingen bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie.

Wanneer verlies ik te veel bloed tijdens mijn menstruatie?
Sommige vrouwen hebben er al last van bij hun eerste menstruatie, bij andere vrouwen komt het pas opzetten als ze in de overgang terechtkomen. Maar of je nu 13, 33 of 50 bent, hevige menstruaties met veel bloedverlies zijn belemmerend, maar kunnen gelukkig effectief worden aangepakt!

De baarmoeder verwijderen vs. de NovaSure-behandeling
Er bestaan namelijk oplossingen die jouw menstruatieklachten verminderen of zelfs doen verdwijnen en je weer het heft in eigen handen geven. Meerdere zelfs. Twee van die oplossingen bij hevige menstruaties zijn baarmoederverwijdering en de NovaSure-methode.

Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?
Hartkloppingen, opvliegers en een veranderde menstruatie, het klinkt menig vrouw van middelbare leeftijd hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren. De een heeft er (gelukkig) minder last van dan de ander, maar de beruchte verschijnselen die tijdens de overgang kunnen optreden, liegen er niet om; de hormonale veranderingen kunnen inderdaad heel wat in ons lichaam teweegbrengen.

Stel je vraag over (hevige) menstruaties en overgangsklachten
‘Waarom heeft mijn vriendin geen last van hevige menstruaties en voel ik me elke maand zo belabberd? Waarom heb ik er überhaupt last van? En belangrijker: hoe kom ik van deze heftige menstruatie af?’ Als je last hebt van veel bloedverlies tijdens je menstruatie, spoken er waarschijnlijk allerlei vragen door je hoofd waar je graag een antwoord op wilt.

Van huisarts naar gynaecoloog
Driekwart van alle vrouwen met menorragie maakt zich zorgen over hevig bloedverlies, maar naar schatting gaat maar zo’n tien tot vijftien procent van de vrouwen daadwerkelijk op zoek naar medische hulp. Sterker nog: sommige vrouwen doen er zo’n zeven jaar over om de stap te zetten en het probleem aan te pakken.

Probleemloos de zwangerschap door
Naast de bekende kwaaltjes die erop duiden dat je zwanger bent (misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid) zijn er nog veel meer problemen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden. Eén van deze moeilijkheden is een myoom in of bij de baarmoeder.

De ins en outs van sterilisatie en de menstruatie
Voordat je de ingreep ondergaat, is het verstandig om jezelf goed in te lezen over de operatie zelf, de voor- en nadelen en de mogelijke bijwerkingen en klachten. Wist je bijvoorbeeld dat sterilisatie invloed kan hebben op jouw menstruatie?

Dag heftige ongesteldheid
“Ik denk dat ik hetzelfde verhaal heb als veel vrouwen: je weet niet wat normaal is. Je moeder vertelt je dat het erbij hoort.” Sasja heeft de NovaSure-behandeling ondergaan en is nu, net als 93 procent van de andere vrouwen die de behandeling heeft ondergaan, verlost van haar heftige ongesteldheid.

De eerste menstruatie na de zwangerschap
Na zes tot acht weken, drie maanden of zelfs na een half jaar pas. Het moment dat jouw menstruatie na de zwangerschap weer op gang komt, kan erg verschillen per vrouw. De reden? Alles wat er gedurende deze negen maanden (en erna) in jouw lichaam heeft plaatsgevonden.

De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik
Daar loop je dan met je goede gedrag, misselijk en chagrijnig op weg naar je werk. En alsof dat nog niet genoeg is, begint er bij aankomst op kantoor een lichte hoofdpijn op te spelen. En dat terwijl je vandaag de hele dag in vergadering zit!

NovaSure en anticonceptie, hoe zit dat nou precies?
Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen hier last van heeft. Veel vrouwen weten niet dat er oplossingen bestaan voor hevig menstrueel bloedverlies. Eén van die oplossingen is de NovaSure behandeling. Maar hoe werkt dat dan precies? En betekent dat dan ook dat je geen anticonceptie meer hoeft te gebruiken?

Het hoe en wat van de pre-menopauze
Voorafgaand en na de menopauze vinden ook veranderingen plaats in het lichaam die onder de overgang vallen en, je voelt ‘m al aankomen, allerlei verschijnselen met zich meebrengen. Jammerlijk, maar aan deze natuurlijke processen valt weinig te veranderen. Wat zijn de klachten? Lees het hier!

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Ga naar de dokter!
Als je denkt dat je de enige bent die rondloopt met buikkrampen en rugpijn, van het ene op het andere moment verandert in een minder gezellige vriendin en uitgeput op de bank hangt als het weer die tijd van de maand is, heb je het mis.